Etkinlikler

Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Öğretiminin 171. Yılını Kutladı 

c1zqjaewqaaho3t

Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından “Tarım Öğretiminin 171. Yılı Etkinliği”  10 Ocak günü Kezer Yerleşkesi Konferans Salonunda gerçekleşti. Prof. Dr. Ender Sinan Poyrazoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı etkinliğe, Rektör Prof. Dr. Murat Erman, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Galip Bakır, rektör yardımcıları, dekanlar, öğretim üyeleri ve öğrenciler ile Tarım İl Müdürlüğü, Ziraat Mühendisleri Odası mensupları katıldı.

Açılış konuşmalarının ardından “İnsan Yaşamında Gıda Güvenliği ve Güvenilir Gıda” konulu konferansa geçildi.
İlk olarak Ziraat Fakültesi öğrencileri adına konuşma yapan Ziraat Fakültesi öğrencisi Mehmet Efe; Dünyada artan gıda ihtiyacını karşılayabilmek için birim alandan daha fazla verim almanın ne denli önemli olduğunu fakültede öğrenci olduktan sonra farkına varabildiğini belirtti. Konuşmasının sonunda mesleğin önemini anlamasında emeği geçen hocalarına teşekkür etti.
Ziraat Mühendisleri Odası adına konuşmacı olarak kürsüye çıkan Ziraat Mühendisleri Odası Siirt Şube başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Zeki Erden: Tarım öğretimi hakkında tarihsel bilgilere değinerek. Tarım sektörü ülkemize önemli istihdam, hammadde ve ihracat geliri sağlamaktadır. Ülkemiz için, potansiyeli yüksek stratejik öneme sahip bir sektördür. Siirt Ziraat Mühendisleri Odası temsilcileri olarak “Ülkemizin menfaatleri doğrultusunda tarımsal varlığın ve kaynakların korunması, geliştirilmesi, işletilmesi, verimliliğin arttırılması, kırsal nüfusun toplumsal ve ekonomik kalkınmasını sağlanmak amacıyla halkımıza sağlıklı gıda sunmak için her türlü girişim ve etkinlikte bulunmak, üreticilerimize rehber olmak en önemli görevimizdir. Tarım sektöründe bulunan bizlerin yükü ağır sorumluluğu büyüktür. Bu yüzden bu program vesilesiyle de tarım sektöründe çalışan herkese insanlık adına şükranlarımı sunarım.” diyerek kürsüyü programın ev sahibi olan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Galip Bakıra bıraktı.
“Toprak yok olurken yerine konan paranın yenmeyen bir şey olduğunu tarım arazilerimiz yok oldukça anlayacağız.”
Karşılama konuşmasının ardından Ziraat Fakültesi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Bakır, programa katkı sağlayanlara teşekkür ederek konuşmasına başladı. Anlatımını özlü sözler ve deneyimleriyle süsleyen Prof. Dr. Galip Bakır, “Toprak yok olurken yerine konan paranın yenmeyen bir şey olduğunu tarım arazilerimiz yok oldukça anlayacağız. Konut, maden, sanayi ve ulaştırma amaçlı tarımsal arazilerimizi yok ediyoruz. Hâlbuki toprağın olmadığı yerde üretim, üretimin olmadığı yerde hayat olmaz.” diyerek yaşadığımız topraklardan bereketli verim alabilmek için toprağımızı daha iyi anlamamız gerektiğine vurgu yaptı. “Yüksek lisans ve doktora düzeyinde teoriye ve sahaya hâkim öğretim elemanları yetiştirmeliyiz. “ Rektör Prof. Dr. Murat Erman; keyfi nedenlerle tarım arazileri her geçen gün betonlaştığını, verimli tarım yapılabilmesi için tarım arazilerinin birleştirmesinin çok önemli olduğunu ve parçalanan tarım arazilerinin bir araya toplanması için yasal yollarla yoğun çalışmalar harcanması gerektiğini vurgulayarak; “Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri olarak bu konuyla ilgili halkımızı, sanayicilerimizi, çiftçilerimizi bilinçlendirip tarım arazilerimizi sadece tarımsal amaçlarla kullanılması için ön ayak olmak belki de tarım için yapılabilecek en önemli adımdır. Bir araya geldiğimiz Tarım öğretiminin 171. yılı etkinliğinde belki de tarımsal öğretimin nasıl olması gerektiğini konuşmalıyız. Ziraat öğretiminde kaliteyi arttırmalıyız. Hızla artan ziraat fakültelerine yüksek lisans ve doktora düzeyinde teoriye ve sahaya hâkim öğretim elemanları yetiştirmeliyiz.” dedi. Rektör Prof. Dr. Murat Erman programı hazırlayanlara teşekkür ederek konuşması bitirdi.
Rektör Erman’ın konuşmasının ardından İnsan Yaşamında Gıda Güvenliği ve Güvenilir Gıda başlıklı sunumu ile söz alan Prof.Dr. Ender Sinan Poyrazoğlu konferansında dinleyicilere  Gıda güvenliği, gıda güvenliğinde riskler, tespit, izleme ve önleme yöntemleri ve de gıda mevzuatları ile ilgili detaylı bilgiler verdi. “Gıda güvenliğimizi kendi elimizle tehdit ediyoruz önce sorun üretip ardından çözüm için çabalıyoruz”
Poyrazoğlu “Dünya nüfusumuz artırıyor dolayısıyla fazla tarımsal ürün çıkarmak zorundayız. Ürettiğimiz tarımsal ürünlerden başka ürünler elde ediyor üretim çeşitliliğini arttırıyoruz. Fakat bu çeşitlilik bizi bilmediğimiz risklerle karşı karşıya bırakıyor. Biz bu riskleri tespit edebilmek ve güvenilir gıda tüketebilmek için masrafa ve zahmete giriyoruz. Diğer yandan doğaya bıraktığımız yüzlerce çeşit kimyasalda bu güvenliğimizi tehdit ediyor. Biz bir yerde sorunu üretip arkasından da çözüm için uğraşıp duruyoruz.
Güvenli gıda, üretiminden işlenmesinden depolanmasından taşınmasına ve sofranıza gelinceye kadar bütün kurallara göre üretilmesi işleminin adıdır. Güvenli gıdaya ulaşmak için sınıflandırmış olduğumuz riskler var. Bunlar fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik risklerdir. Güvenli gıdaya erişebilmek için bu risklerin yönetimini ve değerlendirmesini sağlamak zorundayız. Bütün bu riskleri minimize etme adına gıda güvenliği zinciri yaklaşımını uygulamaya koymalıyız. Örneğin Gıda kaynaklı tehlikelere karşı aynı seviyede koruma sağlayan gıda güvenliği sistemlerinin denkliği kavramının geliştirilmesi gerekmektedir. Çiftlikten sofraya tüm gıda zincirinde risklerin, kaynağında önceden önlenmesi veya engellenmesine önem verilmelidir.” dedi.
Konuşmasının devamında zaman içinde ihtiyaçlara cevap veremeyen her şeyin yenilenmesi gerektiği gibi, gıda mevzuatında ve gıda güvenliğine ilişkin politikalarda da yeniliğe ve değişikliğe gidilmesi ihtiyacı kaçınılmaz olgundan bahseden Prof. Dr. Ender Sinan Poyrazoğlu; Avrupa Birliği’nde (AB) özellikle son yirmi yılda ortaya çıkan gıda güvenliği krizleri, gıda güvenliği konusunda yaşanan gelişmeleri ve Beyaz Doküman adı verilen yeni gıda güvenliği yaklaşımını açıkladı. Ardından gıda güvenliği etkinliğinin arttırılması konusunda ülkemizi kapsayan yasal mevzuat ve komisyonlardan bahsederek sunumunu noktaladı.
Konferansın ardından bu yıl öğretim üyeliğine atanan Ziraat Fakültesi akademisyenlerinin cübbe giyme töreni ve plaket töreni düzenlenerek sona erdi.

Dr. Öğr. Üyesi BELMA DOĞAN ÖZ
Güncelleme : 6.07.2022 13:34:48