Ders İçerikleri

SİİRT ÜNİVERSİTESİ TARIM EKONOMİSİ BÖLÜMÜ

DERS İÇERİĞİ

1. SINIF 1. DÖNEM

ATA101 ATATÜRK İLKE VE İNKILAP TARİHİ-1

Üniversite gençliğine Türkiye Cumhuriyeti’nin hangi koşullarda kurulduğunu anlatmak. Milli Mücadele ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluşu.

BOT103 BOTANİK (3-0) 3 AKTS: 5

Botanik biliminin sınıflandırılması, Sitoloji (hücre bilimi), Hücre organelleri, Nukleus, Kromozomlar, Ergastik maddeler, Hücre çeperi, kimyasal yapısı ve farklılaşması, Geçitler, Plasmodesma, Hücre şekli ve büyüklüğü, Hücre bölünmesi, Histoloji (doku bilimi), Hücre arası boşlukları, Dokuların sınıflandırılması, Meristemler, Sürekli doku, Koruyucu doku, Periderm, Parankima, Destek doku, İletim dokusu, Salgı doku, Organografi (organ bilimi), Kök, Gövde, Yaprak, Çiçek, Meyve ve tohum.

MAT109 MATEMATİK-I  (3-0) 3 AKTS: 5

Sayılar ve bazı temel özellikleri, Sıralı ikili, kümelerin kartezyen çarpımı ve koordinat sistemi, Bağıntı ve özellikleri, fonksiyonlar; Bazı özel fonksiyonlar ve fonksiyonlar üzerinde yapılan işlemler, Özdeşlikler, Birinci dereceden denklemler ve grafikleri, İkinci dereceden, üslü köklü ve rasyonel denklemler, Mutlak değerli ve karışık tipten denklemler, İkinci derecen fonksiyonların grafikleri, Eşitsizlikler, kesirli ve mutlak değerli eşitsizlikleri, Cebirsel, parçalı ve trigonometrik fonksiyonlar, fonksiyonları limit ve sürekliliği ile ilgili temel bilgileri içerir.

TEB101 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ (2-0) 2 AKTS: 3

Çalışanların iş güvenliğini sağlamak ve sağlığını korumak için gerekli bilgilerin öğrenilmesi. Bu konudaki mevzuat hakkında bilgi sahibi olunması. İş sağlığı, iş güvenliği kavramı ve temel ilkeleri, ortam koşullarının değerlendirilmesi, meslek hastalıkları, ergonomi, iş güvenliği mevzuatı, tehlike kaynakları, kişisel koruyucular, güvenlik önlemleri, iş etiği kavramlarının öğretilmesi. 

TEB103 ÜNİVERSİTE YAŞAMINA GİRİŞ (1-0) 1 AKTS: 2

Katılınılan aktiviteler çerçevesinde; -Üniversitesini, fakültesini, bölümünü tanımak, -Üniversitenin yönetmeliklerini ve yönergelerini öğrenmek, -Üniversitenin bilimsel ve kültürel ortamından yararlanmak, -Üniversitenin sosyal ve sportif yaşamını tanımaktır.  Dersin amacı; Öğrencilerin üniversite yaşamına uyumunu kolaylaştıran çeşitli bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklere düzenli bir şekilde katılımını sağlayarak “Siirt Üniversiteli Olma” bilincini ve duygusunu geliştirmektir.

TRD111 TARIM DEONTOLOJİSİ (2-0) 2 AKTS: 3

Topraktan yararlanma şekillerinin geçirdiği evreler, eski uygarlıklarda tarım, Selçuklular’da tarım, Osmanlı  İmparatorluğu’nda tarım, Sanayi Devrimi’nin tarıma etkileri,  1929-1930 Dünya Ekonomik Krizinin Türkiye tarımı üzerine etkileri, Atatürk ve Tarım, Türkiye’de Cumhuriyet döneminde tarım sektörü, Ziraat Mühendisliği’nin tanımı, kapsamı ve ilgili mevzuat, Ziraat Mühendislerinin mesleki örgütleri, etik kavramı, etiğin sınıflandırılması ve etik kuramları, sürdürülebilir tarım ve girdi kullanımı, gıda güvenliği ve gıda güvenirliği, toprak ve su kirliliği, biyoteknolojinin etik yönü, tarım çalışanlarının durumu, hayvan hakları, tarımda bilimsel çalışma etiği. 

TEB107 TEMEL İSTATİSTİK (2-1) 3 AKTS: 4

İstatistiğe giriş; Temel kavramlar; Verilerin sunulması ve özetlenmesi; Tanımlayıcı istatistikler; Olasılık ve olasılık dağılışları (binom, poisson ve normal); İstatistiksel yorumlama; Hipotez testleri; Değişkenler arasındaki ilişkiler (regresyon ve korelasyon analizi), Sayımla elde edilen verilerin analizi

TUR101 TÜRK DİLİ-I (2-0) 2 AKTS: 2

Dil nedir ?

Dil - toplum ilişkisi, dil - kültür ilişkisi. Dillerin sınıflandırılması, Türkçenin dünya dilleri arasındaki yeri. Türkçenin ses özellikleri, sesbilgisi. Türkçenin yapısal özellikleri, türetme gücü.(Yapım ve çekim ekleri. Özellikle öğrencilerin alanlarıyla ilgili terimlerden örnekler verilerek, Türkçeyi zenginleştirme çabaları ele alınacak.) Günümüz Türkçesine hangi dönemlerden geçerek geldik ? Yazı ve dil devrimi, Neler okuyalım ? Nasıl okuyalım ? Yazım kuralları (Uygulamalarla) Anlatım yanlışları. (Bazı dilbilgisi kuralları bu konuyla birlikte verilecektir.)

Cümle, cümlenin öğeleri, özne - yüklem ilişkisi. Günlük ilişkiler içinde başvurulan yazılar: Dilekçe, mektup...Kompozisyon Bilgileri: Konu, ana düşünce, yan düşünceler, gözlem, kitaplıktan yararlanma, plan vb. Anlatım biçimleri (Tasvir, açıklama, öyküleme vb.) Mesleki yazılar : Rapor... Edebiyat Türleri: (Metin incelemeleri) Günlük, anı, deneme, eleştiri, makale... Roman, Öykü, Röportaj.

ING101İNGİLİZCE-I  (2-0) 2 AKTS: 2

Bu ders, üniversite öğrencilerinin kendi alanlarında yürüttükleri her türlü akademik faaliyette okuma, konuşma, dinleme ve yazma becerilerini belirli bir etkinlikte kullanabilmelerini sağlayacak biçimde tasarlanmıştır. Bu derste ilgi çekici bağlamlar yaratılarak, dilin işlekliğini artırıcı alıştırmalar verilerek, dilin gerçek iletişim becerilerinde kullanımı gösterilerek öğrencilerin dilsel ve iletişimsel yetileri geliştirilecek ve yabancı dil yeterlikleri artırılacaktır.

TEB109 SÖZLÜ VE YAZILI ANLATIM TEKNİKLERİ  (2-1) 3 AKTS:3

Öğrencilerin dil becerilerini, sözlü ve yazılı anlatım yeteneklerini geliştirmek, duygu ve düşüncelerini söze ve yazıya aktarabilmelerini sağlamak, konuşmacı niteliklerini belirtip bunların kazanılmasını sağlamak, konuşma çeşitlerini tanıtmak, noktalama ve yazım kurallarını öğretmek, yazılı kompozisyon ilkelerini (buluş, düşünme, konu, plân, paragraf, cümle, üslûp vs.) benimsetmek, yazılı anlatım biçim (öyküleme, betimleme...) ve türlerini (makale, deneme, eleştiri, fıkra vs.) örnek ve uygulamalarla göstermek. 

1. SINIF 2. DÖNEM

TUR102 TÜRK DİLİ-II (2+0) 2 AKTS: 2

Sözlü dilin ve sözlü iletişimin temel özellikleri. Sözlü anlatım; konuşma becerisinin temel özellikleri (doğal dili ve beden dilini kullanma); iyi bir konuşmanın temel ilkeleri; iyi bir konuşmacının temel özellikleri (vurgu, tonlama, duraklama; diksiyon vb.). Hazırlıksız ve hazırlıklı konuşma; hazırlıklı konuşmanın aşamaları(konunun seçimi ve sınırlandırılması; amaç, bakış açısı, ana ve yan düşüncelerin belirlenmesi, planlama, metni yazma; konuşmanın sunuluşu). Konuşma türleri:(karşılıklı konuşmalar, söyleşi, kendini tanıtma, soruları yanıtlama, yılbaşı, doğum, bayram v.b. önemli bir olayı kutlama, yol tarif etme, telefonla konuşma, iş isteme, biriyle görüşme/röportaj yapma, radyo ve televizyon konuşmaları, değişik kültür, sanat programlarına konuşmacı olarak katılma v.b.). Değişik konularda hazırlıksız konuşma yapma, konuşma örnekleri üzerinde çalışmalar ve sözlü anlatım uygulamaları, konuşmalardaki dil ve anlatım yanlışlarını düzeltme.

ATA102 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ-II (2+0) 2 AKTS: 2

Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna paralel olarak Türk modernleşmesinin radikal bir dönüşümü olan Türk Devrimi çerçevesinde, devletin ve toplumun yeniden nasıl yapılandığı, bu yıllarda yaşanan gelişmeler ve bunların günümüz problemlerine de ışık tutacak şekilde değerlendirilmesi bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

ING102 İNGİLİZCE-II (2+0) 2 AKTS: 2

Bu ders, üniversite öğrencilerinin kendi alanlarında yürüttükleri her türlü akademik faaliyette okuma, konuşma, dinleme ve yazma becerilerini belirli bir etkinlikte kullanabilmelerini sağlayacak biçimde tasarlanmıştır. Bu derste öğrencilerin “Yabancı Dil I” dersinde kazandıkları bilgi ve becerilerin bir üst seviyeye çıkartılması hedeflenmelidir. Bu yapılırken ilgi çekici bağlamlar yaratılmasına, dilin işlekliğini artırıcı alıştırmalar yapılmasına, dilin gerçek iletişim becerilerinde kullanılmasına ve bu yolla öğrencilerin dilsel ve iletişimsel yetileri ile yabancı dil yeterliklerinin artırılmasına özen gösterilmelidir.

MAT110 MATEMATİK-II (3+0) 3 AKTS:5

Türev: Türev, Türev almada genel kurallar, Trigonometrik fonksiyonların türevi, Üstel ve logaritmik fonksiyonların türevi, Logaritmik türev, Hiperbolik fonksiyonların türevi, Parametrik denklemli fonksiyonların Türevi, Kapalı fonksiyonun türevi, Yüksek mertebeden türevler, İntegral

TRD104 GENEL EKONOMİ (2+0) 2 AKTS: 3 

Ekonominin ve Ekonomik Düşüncenin Gelişimi, Ekonomide Temel Kavramlar, Üretim Faktörleri, Fiyat Teorisi, Tüketim Teorisi, Üretim Teorisi, Maliyet Teorisi, Para ve Bankacılık, Dış Ticaret, Milli Gelir, Teşebbüsler ve Ekonomik Birleşmeler konularını içermektedir.

TEK108 TARIMSAL EKOLOJİ (2+0) 2 AKTS: 4 

Ekoloji hakkında genel bilgiler, ekolojik kavramlar, ekosistemin öğeleri, besin dengesi, enerji akımı, biyokimyasal dolaşımlar, ekosistem kavramı, agroekosistem kavramı ve evrimi, hayvan ve bitki kültür formlarının ortaya çıkışı, iklim ve toprak faktörleri ve bunların bitki ve hayvan yetiştiriciliği ile olan ilişkileri hakkında genel bilgiler.

DOY102 DİJİTAL OKURYAZARLIK (0-0) 0 AKTS: 3

Dijital okuryazarlık kavramına giriş, İşletim sistemleri, Dijital araçlar , Dijital platformlar, Mobil kültür, Yakınsama, Büyük veri, Açık veri, Dijital demokrasi, Kolektif zeka, Dijital uçurum

TEB104 ÇEVRE BİLİNCİ VE SOSYAL SORUMLULUK (2-2)0 AKTS: 4

Çevre bilincinden hareketle günümüzde giderek önem kazanan sosyal sorumluluk kampanyaları kavramı pazarlama iletişimi bağlamında öğretilir ve öğrencilerin örnek bir proje geliştirmesi beklenir.

TPB112 TOPRAK BİLGİSİ (3+2) 5 AKTS: 5

Toprakların esas yapı maddeleri; ana materyalin orijin, oluşum ve sınıflandırılması; mekanik ve kimyasal ayrışma olayları; toprak oluşumunu etkileyen etmenler; toprak profili; toprak sınıflandırılması; mineral toprakların bazı önemli fiziksel özellikleri; mineral topraklarda bitki besin maddelerinin arzı ve kullanılabilirliği; toprak kolloidlerinin doğası ve pratik önemi; toprak reaksiyonu; toprak suyu; mineral toprakların organik maddesi; toprak havası; toprak sıcaklığı; organik topraklar.

TEB108 GİRİŞİMCİLİK TEKNİKLERİ (2-0) 2 AKTS:4

Girişimcilik ve girişimci kavramlar Girişimciliğin tarihsel gelişimi Girişimcilik ve ekonomik gelişme Girişimcilik ölçütleri Girişimcilik, İş kurma koşul ve ilkeleri Girişimci özellikleri ve becerileri Girişimcilikte yaratıcılık ve yenilik Girişimcilikte karar alma süreci ve aşamaları Girişimcilikte finansman kuruluş ve kaynakları Girişimciliğin avantaj ve dezavantajları Girişimciliği etkileyen faktörler Türkiye’de girişimcilik, yasal prosedür ve teşvikler Dünyada tarımsal girişimcilik uygulamaları Türkiye’de tarımsal girişimcilik alanları ve olanakları 

2. SINIF 1. DÖNEM 

BSM205 TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA (3+0) 3 AKTS: 4

Sulamanın tanımı ve önemi, yararları, tarihçesi, Türkiye’de sulama, sulama yöntemleri, sulama sistemleri ve sulama projeleri, toprak-bitki-su ilişkileri, bitki su tüketimi, sulama suyu gereksinimi, sulama aralığı, sulama süresi, arazinin sulamaya hazırlanması, arazi tesviyesi, tarla sulama sistemleri, uygun sulama yönteminin seçilmesi, yüzey sulama yöntemleri, yağmurlama ve damla sulama yöntemleri sulama suyu kalitesi, sorunlu topraklar ve ıslahı, drenajın tanımı, önemi ve yararları, drenaj etüdleri, yüzey ve toprakaltı drenaj yöntemleri. 

BTK209 BİTKİ KORUMA (3-0) 3 AKTS: 4

Bitkiler üzerinde hastalık ve zarar yapan patojen ve fizyojenler hakkında bilgilendirmek ve bunlarla hangi araçlarla ve nasıl mücadele edileceğinin öğretilmesi.

TEB106 EKONOMİSTLER İÇİN MATEMATİK (2-0) 2 AKTS: 4 

 Matematiksel ekonominin kapsamı, temel terimler, matrisler, fonksiyonlar, türev ve türevin ekonomide kullanımı, üstel fonksiyonlar, çok değişkenli fonksiyonlar ve ekonomide kullanımları, integral ve ekonomide kullanımı.

TEB201 TARIM EKONOMİSİ (3-0) 3 AKTS: 4

Tarım ekonomisinin konusu ve amacı, tarımsal faaliyetlerin özellikleri, ekonomik kalkınmada tarım sektörünün önemi, Türkiye ekonomisinde tarımın yeri (tarım arazisi, üretim ve verim, tarımsal üretim endeksi, ihracat, tarımın milli gelir içindeki payı, sabit sermaye yatırımları), tarım işletmelerinin özellikleri, Türkiye tarımının genel problemleri, tarımsal üretim araçları (doğal kaynaklar, müteşebbis ve sermaye), tarım işletmelerinin yıllık faaliyet sonuçları, işletme masrafları, satın alma maliyeti ve fırsat maliyeti, işletme başarılarının ölçülmesi (gayri safi üretim değeri, gayri safi hasıla, saf hasıla, tarımsal gelir, brüt kar, safi kar).

TEB203 TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI (1-0) 1 AKTS: 2

Sürdürülebilir ekonomik, çevresel ve kültürel gelişmeye destek olma amacı ile toplumun yaşam kalitesini yükseltme ve sosyal sorunların çözümüne yönelik olarak ekip bilinci içinde sorumluluk alma ve uygulama becerisinin geliştirilmesi ve sosyal bilinçlenmenin etik kurallar çerçevesinde oluşturulması yönünde bireysel gelişmenin sağlanması. oplum ve sivil toplum yapı ve örgütlenmesi, strateji geliştirme, proje oluşturma, b planı oluşturma, swot analizi.

TEB207 MiKRO EKONOMİ (3-0) 3 AKTS: 4 

Temel Kavramlar, Talep, Arz, Piyasa Fiyatının Oluşumu, Talep ve Arz Esneklikleri, Tarımda Arz ve Talep İlişkileri, Tüketici Davranışı Teorisi, Piyasalar ve Firma Dengeleri, Üretim Ekonomisi, Bölüşüm Teorisi

TEB209 MESLEKİ İNGİLİZCE (2-0) 2 AKTS: 4

Tarım ekonomisi terminolojisinin öğretilmesi. Terminolojinin mesleki konularda yazılı kullanımının sağlanması. Terminolojinin mesleki konularda sözlü kullanımının sağlanması. Tarımsal metinler kullanılarak okuduğunu anlama yeteneğinin geliştirilmesi. Tarımla ilgili diyaloglar kullanılarak duyduğunu anlama becerisinin geliştirilmesi. Metinlerin İngilizce’den Türkçe’ye çevrilmesi ve yorumlanması. Metinlerin Türkçe’den İngilizce’ye çevrilmesi ve yorumlanması. Tarım ekonomisi ile ilgili konularda İngilizce yazma becerisinin geliştirilmesi

FAKÜLTE SEÇMELİ DERSLER-1 (3-0) 3 AKTS: 4

2. SINIF 2. DÖNEM

BSM206 ÖLÇME BİLGİSİ (2-2) 4 AKTS: 4

Ölçme bilgisinin tanımı, kapsamı ve tarihçesi, dik inme ve çıkma araçları, alanların ölçülmesi, ölçek cetvelleri ve ölçek, alanların hesaplanması, plan ölçeğinin değiştirilmesi, çizilmiş planlardan alan ölçülmesi, düşey mesafelerin ölçülmesi, geometrik ve trigonometrik yöntemle yükseklik ölçmeleri, yatay gözleme doğrultusu veren araçlar ve miralar, nivelman aletleri ve kısımları, nivelman aletlerinin kontrolü ve düzeltilmesi, nivelman çeşitleri, nokta nivelmanı, enine ve boyuna profilnivelmanı, profillerin çizimi, ışınsal ve kareler ağı yöntemleri ile yüzey nivelmanı, yüzey nivelmanı ölçme sonuçlarının değerlendirilmesi ve tesviye eğrilerinin çizimi, teodolitler ve kısımları, teodolitlerin kontrolü ve düzeltilmesi, teodolitlerle yüzey nivelmanı.

HAY208 HAYVAN YETİŞTİRME VE BESLEME (2-0) 2 AKTS: 4

Tarım, hayvancılığın tarım içerisinde yeri, dünya ve Türkiye’de hayvancılık, hayvancılığın dünya ve Türkiye tarım ve ekonomisindeki yeri ve önemi, evrim, evciltme, tür ve ırkların tanımı ve oluşumları, hayvancılık terminolojisi, hayvan davranımları, genel ekoloji ve hayvan ekolojisi,i hayvanlarda büyüme, gelişme ve dokular, üreme fizyolojisi, meme ve laktasyon fizyolojisi, lif üretim fizyolojisi, yumurta üretim fizyolojisi.

IST210 TARIM EKONOMİSİ İSTATİSTİĞİ (3-0) 3 AKTS: 4 

İstatistik kavramlar, tanımlayıcı istatistik, grafik yöntem, merkezi eğilim ölçüleri, yayılma ölçüleri, momentler, çarpıklık ve basıklık, olasılık, kesikli olasılık dağılımları, sürekli olasılık dağılımları, örnekleme dağılımları, nokta ve aralık tahminlemesi, hipotez testleri, varyans analizi, ki kare testi, indeksler 

TEB205 TARIM SİGORTALARI (2-1) 3 AKTS: 4

Sigorta kavramı, sigortacılığın gelişimi, sigortaların sınıflandırılması; tarımsal faaliyetin özellikleri ve tarım sigortaları ile ilişkisi; tarımda karşılaşılan risk ve belirsizlikler, tarımda risk yönetimi araçları; kırsal gelişmede risk yönetimi; riskin transferinde tarım sigortaları; tarım sigortalarının tanımı, kapsamı ve sınıflandırılması; tarım sigortalarının gelişimi; dünyada tarım sigortası uygulamaları; Türkiye’deki tarım sigortaları mevzuatı ve kurumsal yapıdaki gelişmeler; devlet destekli tarım sigortaları ve çeşitleri; tarım sigortaları yönetimi; bölge bazlı sigorta uygulamaları; sigorta hesaplamaları, risk analizi, sigorta bedeli, sigorta priminin tespiti, prim/hasar ilişkileri, teminatlar, poliçeler; hasar teorisi, hasar tespit teknikleri ve hasar organizasyonu; tazminatın belirlenmesi, örnek olaylar; sigortanın finansmanı ve reasürans, sigorta kooperatifçiliği.

TEB204 MAKRO EKONOMİ (3-0) 0 AKTS: 4

Makro Ekonominin Kapsamı, Milli Gelir İle İlgili Kavramlar ve Milli Gelir Hesapları, İşsizlik Ve Enflasyon, Milli Gelirin Bileşenleri, Makro Ekonomik Denge, Maliye Politikası ve Toplam Harcamalar, Para Ve Para Politikası, Toplam Talep Ve Toplam Arz, Milli Gelirin Genel Dengesi, Döviz Kuru Piyasası, Makroekonomi ve Tarım Sektörü İlişkileri, Ekonomik Krizlerin Tarım sektörü üzerine etkiler 

TRB204 TARLA BİTKİLERİ (2-2) 4 AKTS: 4

Yem bitkilerinin önemi, tarımsal açıdan yararları, yetiştirme ve kullanım açısından sınıflandırılması yem bitkilerinin morfolojileri, teşhis, tanı ve sınıflandırılmaları. Mera bitkilerinin bitki fizyolojisi ile ilişkileri, ekoloji ile ilişkileri, otlatma yönetimi, otlatma sistemleri, mera durumu ve sınıflandırılması, çayır yönetimi gibi konuları tartışılacaktır. Tahıllar ve yemeklik tane baklagillerin önemi, insan ve hayvan ve sanayi için önemi, endüstri bitkilerinin önemi ve sanayide kullanımını öğrenir.

FAKÜLTE SEÇMELİ DERSLER-2 (2+0) 2 AKTS:4

LİSANS ORTAK SEÇMELİ DERS (2+0) 2 AKTS:3

3. SINIF 1. DÖNEM

TEB301 KIRSAL SOSYOLOJİ (2-0) 2 AKTS: 4 

Köy Ve Kent Ayrımı, Köy Nüfusu, Köy Yerleşim Düzeni, Toplumsal Tabakalaşma, Köy Zihniyeti, Köy Ailesi, Kültür Ve Köy Kültürü, Kültür Ekonomi İlişkisi, Toplumsal Değerler, Toplumsallaşma, Toplumsal Değişme, Tarımda Yoğunlaşma ve Kontrol, Köylü Sorunu

TEB303 MESLEKİ UYGULAMA-1 (0-0) 0 AKTS: 4

Tarımsal üretim uygulamalarına katılarak, bilgi ve deneyimlerini artırmak, tarıma dayalı sanayi kuruluşları ile çiftliklerin yönetimi ve işleyişlerini öğrenmek ve uygulamak.

TEB305 TARIM HUKUKU (2-0) 2 AKTS: 3

Yasalarımızda tarımla ilgili hükümler - Tarımda üretim kaynaklarının kullanımı ile ilgili hükümler - Tarımda iş güvenliği ve çalışma hukuku

TEB307 TARIMSAL KOOPARATİFÇİLİK (2-0) 2 AKTS: 4

Tarımda örgütlenme modelleri, Kooperatifçiliğin kavramsal özellikleri, Türkiye’de ve Dünyada kooperatifçilik hareketinin incelenmesi, Kooperatifçiliğin evrensel özellikleri, Kooperatifçiliğin başarısı için gerekli şartlar, Türkiyede tarım sektöründe yer alan kooperatifler.

TEB309 ÜRETİM EKONOMİSİ-I (2-2) 4 AKTS: 5

Üretim ekonomisinin tanımı, amaçları ve diğer bilimlerle ilişkisi * Tarımsal üretimin özellikleri * Üretim ve masraf fonksiyonları (azalan verimler yasası, temel kavramlar, klasik üretim fonksiyonu, masraf fonksiyonu) * Faktör-ürün analizi (optimum girdi kullanım düzeyi) * Faktör-faktör analizi (girdiler arasındaki ilişkiler, eş ürün eğrileri, en düşük maliyetli girdi bileşimi) * Ürün-ürün analizi (ürünler arasındaki ilişkiler, üretim olanakları eğrisi, optimum ürün bileşimi)* Ölçek ekonomisi * Teknik ilerleme ve tarım.

BÖLÜM SEÇMELİ DERSLER-1 (2+0) 2 AKTS:6

FAKÜLTE SEÇMELİ DERSLER-3 (2-0) 2 AKTS: 4

3. SINIF 2. DÖNEM

TEB304 EKONOMETRİ (2-2) 4 AKTS: 4

Ekonometrinin tanımı, Uygulama alanları, Kesin (deterministik) ve olasılıklı modeller, Ekonometrik modelleme örnekleri, Tek açıklayıcılı modeller, farklı matematiksel formlarda regresyon modelleri, F ve t testleri, Eğim ve esneklik, Çok açıklayıcılı modeller, Doğrusal regresyon modelinin varsayımları, Tahmincilerde aranan özellikler, Regresyon hataları ve testler, Farklı varyanslılık (heteroskedasticity), Otokorelasyon, Çoklu bağlantı (multicollinearity), Kukla Değişkenler, Öngörümleme

TEB306 GENEL VE TARIMSAL MUHASEBE (2-2) 4 AKTS: 5

Muhasebenin gelişimi, temel kavramları, temel mali tablolar, muhasebede tek düzen hesap planı, tek ve çift taraflı kayıt tutma tekniği, bilanço ve işletme hesabı esasına göre defter tutma, tarımda uygulanan muhasebe sistemleri, tarımsal işletme kayıtları (fiziki ve mali kayıtlar, muhasebe kayıtlarının analizi, bilgisayarda bazı örnek uygulamalar

TEB308 MESLEKİ UYGULAMA-2 (0-0) 0 AKTS: 4 

Tarımsal üretim uygulamalarına katılarak, bilgi ve deneyimlerini artırmak, tarıma dayalı sanayi kuruluşları ile çiftliklerin yönetimi ve işleyişlerini öğrenmek ve uygulamak.

TEB310 TARIMSAL PAZARLAMA (3-0) 3 AKTS:4

Pazarlama kavramı, klasik ve modern pazarlama anlayışlarının analizi *Arz ve talep kavramı, tarımsal ürünlerde arz ve talebi etkileyen faktörler, fiyat oluşumunun ortaya konulması *Tarımsal ürünlerde esneklik (arz esnekliği, talebin fiyat ve gelir esnekliği, çapraz esneklik) kavramının incelenmesi*Tarımsal ürünlerde pazarlama kanalları ve kanal etkinliğinin incelenmesi *Tarımsal ürünlerde pazarlama marjının (mutlak ve nisbi) hesaplanması *Tarımsal pazarlamada yeni ürün geliştirmenin önemi ve stratejilerini ortaya koyma *Tutundurma faaliyetlerinin tarımsal pazarlamada kullanımına yönelik uygulamaların incelenmesi Marka ve markalamanın tarımsal pazarlamadaki işlevlerinin ve katkılarının ortaya konulması *Tarımsal ürünlerde pazarlama araştırması aşamalarının incelenmesi *Tarımsal ürünlerde standardizasyon ve derecelemenin ürünler bazında incelenmesi *Pazar bölümleme stratejilerinin tarımsal pazarlamadaki uygulanma şeklinin ortaya konulması

TEB312 ULUSLARARASI EKONOMİK İLİŞKİLER VE TARIM (3-0) 3 AKTS: 3 

Uluslararası ticaretin nedenleri - Uluslararası ekonomik ilişkilerin gelişimi - Uluslararası ticaret teorilerinin gelişimi - Uluslararası ticaretin genel analizi - Dış ticaret hadleri ve tarım - Uluslararası ticaret ve ekonomik büyüme - Uluslararası ticaret politikaları - Bölgesel entegrasyonlar ve tarım - Globalleşme ve tarım - Döviz Piyasası- Dış Ödemeler Dengesi - Dünya Ticaret Yapısı ve Tarım Ürünleri Ticareti

BÖLÜM SEÇMELİ DERSLER-2 (2-0) 2 AKTS: 6

FAKÜLTE SEÇMELİ DERSLER-4 (2-0) 2 AKTS: 4

4. SINIF 1. DÖNEM

TEB401 DİPLOMA TEZİ-1 (0-2) 2 AKTS: 5 

Bu dersin içeriğinde öğrencilere bilgi kaynakları, bilgi edinme yöntemleri, uygulamalı çalışma yürütme ve elde edilen verilerin işlenerek sunumu konuları anlatılacaktır.

TEB403 KIRSAL KALKINMA (2+0) 2 AKTS: 3

Kırsal kalkınma ve temel kavramlar, kırsal kalkınma ile diğer bilim dalları arasındaki ilişkiler, Kırsal alan tanımı ve Türkiye’de ve bazı ülkelerde kırsal alanlara ilişkin temel özellikler, Kırsal kalkınma uygulamalarında temel çalışma alanları ve hedefleri, Kırsal kalkınma çalışmalarına çalımlarının amaçları, araçları ve uygulanan yöntemler, Kırsal kalkınma politika ve uygulamalarının temel özellikleri, AB’nde kırsal kalkınma politikaları ve politika değişimleri, Dünyada kırsal kalkınma politikalarında yanşan değişimler Türkiye’de Kırsal kalkınma politikaları, uygulamaları ve sonuçlarının değerlendirilmesi, Türkiye’de uygulanmış ve uygulanmakta olan kırsal kalkınma projelerinin sonuçlarının değerlendirilmesi, Kırsal kalkınmada potansiyel belirleme ve envanter çalışmaları, Kırsal kalkınma çalışmalarında sorun analizi teknikleri, öncelik belirleme, risk analiz ve çözüm yaklaşımları, Türkiye-Ulusal Kırsal Kalkınma Stratejisi

TEB405 PROJE HAZIRLAMA VE DEĞERLENDİRME (2-2) 4 AKTS: 5

Yatırım ve Proje Kavramları, Proje Çeşitleri, Tarımsal Projeler , Piyasa etüdü(rekabet ortamının analizi, pazar büyüklüğünün tahmini ve yöntemleri),Proje/ Ölçek büyüklüğü (kapasitenin) saptanması, teknoloji seçimi, kuruluş yeri seçimi vb. kararlar, projelerin finansmanı ve finansman kaynakları, projenin gelir-giderleri, projede nakit akım analizi, projelerin mali ve ekonomik açıdan değerlendirilmesi, risk ve belirsizlik koşulları altında proje değerlendirme teknikleri ,Pert ve Gannt teknikleri ile projede eylemlerin planlanması, Öğrenci projelerinin sunulması ve değerlendirilmesi 

TEB407 TARIM POLİTİKASI (3-0) 3 AKTS: 4

Genel kavramlar (ekonomi, tarım ekonomisi ve tarım politikası, politika, teorik ve pratik tarım politikası, ulusal ve uluslararası tarım politikası), ulusal ve uluslararası tarım politikasının amaçları, yürütücüleri, tarım politikası araçları (tarımsal yapı politikası araçları, tarım kesminde gelir düzeyinin yükseltilmesine yönelik araçlar, tarımsal üretim ve arzı düzenleyici araçlar), Devletin Tarım Piyasalarına müdehalesine yönelik uygulamaların etkilerinin çeşitli yönlerden analizi uluslararası tarım politikası uygulamaları

TEB409 TARIMSAL DEĞERLENDİRME VE BİLİRKİŞİLİK (3-0) 3 AKTS: 3

Tarımsal değerlemenin mahiyeti * Paranın zaman değeri * Değerlemede amaçlar * Değerlemede dikkate alınan kriterler * Değerleme yöntemleri * Tarım arazilerinde değerleme * Tarım işletmelerinde değerleme * Meyve bahçelerinde değerleme * Meyvesiz ağaçlarla kaplı arazilerde değerleme * Yapılarda değerleme * Arsalarda değerleme * Tarımsal kredi uygulamalarında değerleme * Tarımda kirlilik zararlarının belirlenmesi * Bilirkişilik ve bilirkişi raporu hazırlama.

TEB411 TARIMSAL ÜRETİM VE MALİYET ANALİZLERİ (2-2) 4 AKTS: 4

Maliyet kavramı, maliyet teorisi, tarımsal ürünlerde maliyet kavramı, maliyet, harcama ve gider kavramları, maliyet giderlerinin değişik açılardan sınıflandırılması, maliyet hesaplama yöntemleri, tarımsal üretimde maliyet masrafları unsurları, tarımsal ürünlerde maliyet hesaplama yöntemleri, tarımda sabit ve ortak giderlerin dağıtım sorunu ve kullanılacak yöntemler, bitkisel üretim, hayvansal üretim ve işlenmiş tarımsal ürünlerde uygulamalı maliyet akım şemaları, tek yıllık, çok yıllık bitkisel ürünlerde, örtüaltı üretimde, hayvansal ürünlerde ve işlenmiş tarımsal ürünlerde maliyet hesaplama yöntemleri, maliyet bilgilerinin işletme kararlarına etkisi 

TEB413 STAJ-I

Öğrencilere yakın çevrede bulunan tarımsal kamu ve özel sektör kuruluşlarını ziyaret ettirerek öğrendikleri bilgileri yerinde görmelerini ve uygulama sağlamak

BÖLÜM SEÇMELİ DERSLER-3 (2-0) 2 AKTS: 6

4. SINIF 2. DÖNEM

TEB402 DİPLOMA TEZİ-2 (0-2) 2 AKTS: 5

Bu dersin içeriğinde öğrencilere bilgi kaynakları, bilgi edinme yöntemleri, uygulamalı çalışma yürütme ve elde edilen verilerin işlenerek sunumu konuları anlatılacaktır.

TEB404 TARIM İŞLETMELERİNİN ANALİZ VE PLANLAMASI (2+2) 4 AKTS: 4

Tarımsal işletmeciliğin tanımı, kapsamı. Tarım işletmelerinin sınıflandırılması, özellikleri, Türkiye’de tarım işletmelerinin yapısı. Tarım işletmelerinin yıllık faaliyet sonuçları. Üretim dallarının analizi. Temel işletme planlaması yöntemleri ve uygulamaları

TEB06 TARIMA DAYALI SANAYİ İŞLETMECİLİĞİ (2-2) 4 AKTS: 4

Tarıma Dayalı Sanayinin Tanımı ve Tarımın Sanayi ile Entegrasyonu (Entegrasyon Şekilleri ve Tarım Sanayi Entegrasyonunda Sorunlar ve Çözümler); Temel Kavramlar: İşletme Kavramı, İşletme Çeşitleri, Tarım İşletmeleri ve Tarım İşletmelerini Sanayi İşletmelerinden Ayıran Unsurlar; Tarıma Dayalı Sanayii İşletmeleri ve Tarıma Bağımlı İşletmeler, TDS İşletmelerinin Genel Özellikleri; TDS İşletmelerinde Kuruluş Yeri Seçimini Etkileyen Faktörler (Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayii Bölgeleri); TDS İşletmelerinde Yönetim ve Yönetimin Fonksiyonları; TDS İşletmelerinde Üretim İşlevi: Üretim ve Üretim Yönetimi Kavramları, Üretimin Diğer İşletme Fonksiyonlarıyla İlişkisi, Üretim Çeşitleri, Üretim Planlaması ve Kontrolü, Üretim Maliyetleri ve Kapasite Planlaması; TDS İşletmelerinde Pazarlama İşlevi: Pazarlama Kavramı ve İşletmeler Açısından Önemi; Pazarlamanın İşlevleri (Geleneksel Pazarlama İşlevleri, Yönetsel Pazarlama İşlevleri); TDS İşletmelerinde Personel Yönetimi ve Destek İşlevler

TEB408 TARIMSAL FİNANSMAN VE KREDİ (3-0) 3 AKTS: 4

İşletmelerin finansal ve ekonomik yapısının ayrıntılı analizi. İşletmelerinin finansman şekillerinin ortaya konulması. İşletme finansmanının temel kurallarının incelenmesi. Finansal analize ilişkin yöntemlerin ortaya konulması ve örnek uygulamalar yapılması. Finansal planlama yöntemlerinin ortaya konulması. İşletmelerde finansal başarı için yöneticiye düşen görevlerin ortaya konulması. Tarımsal kredi kaynakları ve uygulamalarının tanıtılması. Türkiye’de tarımsal kredi uygulamalarının tanıtılması, ortaya çıkan sorunlarının belirlenmesi

TEB410 TARIMSAL YAYIM  (2-2) 4 AKTS: 4

Tarımsal yayımın tanımı, tarihçesi ve felsefesi; önemi, hedefi, diğer bilim dalları ile ilişkileri, tarımsal yayımın kırsal kalkınmaya katkıları, tarımsal yayım çalışmalarının ilkeleri, konu alanları, dünyada ve Türkiye' deki gelişimi ile tarımsal yayım sistem ve yaklaşımları, iletişim teknikleri, program planlama, yetişkin eğitimi, yeniliklerin tanıtılması ve yayılması, yayım araç ve yöntemleri, grup oluşturma ve gruplarla çalışma teknikleri, yayım programı hazırlama, yürütme ve değerlendirme

TEB412 TARIMSAL ÜRÜNLERDE MARKALAŞMA  (2-0) 2 AKTS: 3

Pazarlama kavramı, klasik ve modern pazarlama anlayışlarının analizi *Arz ve talep kavramı, tarımsal ürünlerde arz ve talebi etkileyen faktörler, fiyat oluşumunun ortaya konulması *Tarımsal ürünlerde esneklik (arz esnekliği, talebin fiyat ve gelir esnekliği, çapraz esneklik) kavramının incelenmesi*Tarımsal ürünlerde pazarlama kanalları ve kanal etkinliğinin incelenmesi *Tarımsal ürünlerde pazarlama marjının (mutlak ve nisbi) hesaplanması *Tarımsal pazarlamada yeni ürün geliştirmenin önemi ve stratejilerini ortaya koyma *Tutundurma faaliyetlerinin tarımsal pazarlamada kullanımına yönelik uygulamaların incelenmesi Marka ve markalamanın tarımsal pazarlamadaki işlevlerinin ve katkılarının ortaya konulması *Tarımsal ürünlerde pazarlama araştırması aşamalarının incelenmesi *Tarımsal ürünlerde standardizasyon ve derecelemenin ürünler bazında incelenmesi *Pazar bölümleme stratejilerinin tarımsal pazarlamadaki uygulanma şeklinin ortaya konulması

TEB414 STAJ-II

Öğrencilere yakın çevrede bulunan tarımsal kamu ve özel sektör kuruluşlarını ziyaret ettirerek öğrendikleri bilgileri yerinde görmelerini ve uygulama sağlamak

BÖLÜM SEÇMELİ DERSLER-6 (2-0) 2 AKTS: 6 

 

Doç.Dr GÖRKEM ÖZTÜRK
Güncelleme : 26.10.2023 12:59:03